Ezt az igazán ízletes zöldségtortát Mezei Elmira: Paleolit receptek hétköznapokra című könyvében találtam, kicsit átalakítottam és mivel számos lehetőséget tartogat a zöldségekkel való kísérletezésre, hamarosan kipróbálok gombás, spenótos változatot is. Sokszor készítettem már, igazán jó alternatíva húsok mellé köretnek, de akár vacsorára önmagában is nagyszerű fogás.
Hozzávalók:
35 dk cukkíni,
1 fej vöröshagyma,
3 szál újhagyma,
2 gerezd fokhagyma,
1 db piros kaliforniai paprika,
30 dkg sárgarápa finomra reszelve,
10 dkg bacon – kockára vágva, pirítva
2 + 3 db tojás
5 dkg őrölt szezámmag
10 dkg reszelt vörös cheddar sajt
A cukkínit uborkagyaluval vékony karikára reszelem. Kiolajozott (kókuszolaj) piteformába lerakom, egyenletesen elrendezem. 2 egész tojást 1 ek kókuszolajjal kikeverek és egyenletesen eloszlatom a cukkínin. A hagymát, az újhagymát a fokhagymát és az apró kockákra vágott paprikát libazsíron (vagy kókuszolajon) megfuttatom, de nem kell agyonfonnyasztani, mert utána még úgyis sokat sül. Ehhez hozzákeverem a finomra reszelt sárgarépát, összeforgatom. Beleforgatom a bacont (ízlés szerint lehet több, mint 10 dkg) és a reszelt sajtot, és megkóstolom, fűszerezem sóval, borssal. Majd amikor kicsit hűlt már, hozzákeverek 3 elhabart tojást és az őrölt szezámmagot. Ezt a keveréket egyenletesen eloszlatom a cukkínis alapon. 180 fokra előmelegített sütőben 45-50 percig sütöm, amíg szép aranybarnára pirul a teteje.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: