Kevés hely van, ahol igazán ki tudok kapcsolódni, az egyik ilyen a konyha. Számomra a főzés messze túlmutat a táplálkozáson, művészet, kreatívitás, élvezet, harmónia, család és sok-sok szemet és orrot gyönyörködtető fogás.
Ritkán használok receptet, szeretek alkotni, érzésre adni a hozzávalókat, kóstolni, szagolni és gondolkodni. Olyan ez, mint a fejben sakkozás. számtalan receptet pörgettem már le a fejemben, az utóbbi időben a paleo táplálkozás keretein belül garázdálkodom. Ez a torta is így született, egy vasárnapi ebéd zárásaként.
Citromtorta (saját recept, cukor, liszt és tejtermék mentes)
Piskóta:
6 tojás,
10 dkg eritrit/nyírfacukor,
5 dkg darált mandula,
1 citrom reszelt héja
A tojások sárgáját habosra kevertem az eritrit felével, majd hozzáadtam a mandulát és a citromhéjat, végül az eritrit másik felével keménnyé vert habot. Kikentem kókuszolajjal a tortaformát, és 20 percig 180 fokon (előmelegített sütő), majd 20-25 percig 150 fokon sütöttem (tűpróbázni kell).
Krém:
2 doboz kókusztejszín (Cocomas kókuszkrém),
2 citrom leve,
2-3 ek eritrit,
1 tk vanília esszencia
3 tk étkezési zselatin
A kókusztejszínt kemény habbá verem (sokáig tart, mikor már épp föladnád, akkor kell kicsit kitartani, és elég hirtelen összeugrik habbá). A citromok levét meglangyosítom, belerakom a 3 tk étkezési zselatint, és felforralom. Kicsit hűlni hagyom, és kb 1/3 -t bonbonformákba öntöm, berakom a hűtőbe. A többit tovább hagyom hűlni. Mikor már majdnem kihűlt, de még folyékony, akkor keverem hozzá a habhoz (ismét folyós lehet, de ez nem baj, a hűtőben összeáll). A piskótát ketté vágom, és a tortaforma gyűrűjét visszarakom, majd az alsóra öntöm a krém felét, aztán a felső rétegre a másik felét, és egy éjszakára a hűtőbe teszem, majd a zseléfigurákkal díszítem.
Jó étvágyat! 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: