Minden évben türelmetlenül várjuk az eper-szezont. Kisfiam imádja az epret, én pedig imádok ilyen-olyan epertortát sütni. Ezúttal megrendelésre ezt készítettem, cukormentesség volt a kérés, így liszt és tejtermék van benne, de cukor helyett eritritet és egy kevés mézet használtam.
Recept (kb. 23 cm-es tortához):
1. Piskóta:
8 tojás, 16 dkg liszt, 16 dkg eritrit (vagy cukor), 1/2 citrom reszelt héja.
A 8 tojásfehérjét 8 dkg eritrittel nem túl kemény habbá vertem. A 8 sárgáját 8 dkg eritrittel fehéredésig habosítottam. A sárgáját hozzáforgattam a fehérjéhez, majd beleszitáltam a lisztet és óvatosan beleforgattam, közben 1/2 citrom héját is reszeltem hozzá.
170 fokon sütöttem 35 percig (tűpróba!), majd a kész piskótát megfordítva (így nem horpad be a teteje), letakarva hűtöttem ki. Míg sült a piskóta, elkészítettem az eperlekvárt.
2. Mézes-citromos eperlekvár:
40 dkg eper, 2-3 tk méz, 1 citrom reszelt héja, 1/2 citrom leve
Ezeket főztem 5 percig, mikor kihűlt, turmixoltam.
3. Krém:
50 dkg mascarpone, 40 dkg eper apró kockákra vágva, 1/2 citrom reszelt héja, édesítés ízlés szerint (eritrit, vagy cukor, vagy méz), 3-4 tk expressz zselatin (amit nem kell főzni, csak a krémhez keverni), 200 ml jól behűtött tejszín felverve, 3-4 ek az eperlekvárból.
A mascarponét kikeverem a citrommal, édesítővel, zselatinnal, hozzákevertem az epret, majd hozzáforgattam a felvert habot és az eperlekvárt.
Összeállítás: a kihűlt piskótát három részre vágtam, az alsó lapot megkentem a lekvárral, majd krémet pakoltam rá, aztán piskóta, lekvár, krém, piskóta. A tetejét, oldalát is átkentem a krémmel, oldalára szeletelt mandulát tapasztottam és jól megpakoltam eperrel.
Szeletelés előtt érdemes 3-4 órát hűtőben pihentetni.
A citrom és az eper mennyei párosítás!
Remélem, megsütitek!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: